Skip to content
Home » Sabda Nabi Isa al Masih (SAW) Panguwasa marang Alam

Sabda Nabi Isa al Masih (SAW) Panguwasa marang Alam

Surah Adh-Dhariyat (Surah 51 – Angin Yang Menang) nerangake carane Nabi Musa AS diutus marang Firaun.

Lan ing Musa (ana tandha liyane): Lah, Ingsun ngutus dhèwèké marang Fir’aun kanthi wewenang kang nyata. (Surat Adz-Dzariyat 51:38)

Nabi Musa mujudake utawa nuduhake wewenange kanthi kekuwatan ajaib marang alam, kalebu pamisah Segara Abang. Nalika ana wong sing ngaku dadi nabi (kaya Musa) dheweke ngadhepi oposisi lan kudu mbuktekake manawa dheweke pantes dipercaya minangka nabi. Delengen pola kasebut minangka Surah Asy-Syu’ara (Surah 26 – Para Pujangga) nggambarake siklus penolakan lan bukti yen para nabi wis ngalami.

Umat ​​Nuh nolak para rasul.

Lah, sadulure Nuh ngandika marang wong-wong mau: Apa kowe ora wedi (Allah)?

“Kawula punika utusan ingkang wajib dipun pitados dhateng panjenengan sadaya.” (QS. Asy-Syu’ara 26:105-107)

Kaum ‘Ad (kaum) nampik para rasul.

Lah, sadulure Hud, ngandika marang wong-wong mau: Apa kowe ora wedi (Allah)?

“Aku iki rasul kanggo kowé, sing pantes diandeli kabèh.

“Mulane wedia marang Gusti Allah lan manut marang aku. (Surat Asy-Syu’ara 26:123-126)

Kaum Tsamud (kaum) nampik para rasul.

Lah, sadulure Shalih, matur marang dheweke: Apa kowe ora wedi (Allah)?

“Aku iki rasul kanggo kowé, sing pantes dipracaya.

“Mulane wedia marang Gusti Allah lan manut marang aku. (Surat Asy-Syu’ara 26:141-144)

Kaum Lut nampik para rasul.

Lah, saduluré Lut, ngandika marang dhèwèké: Apa kowé padha ora wedi (Allah)?

“Aku iki rasul kanggo kowé, sing pantes dipracaya.

“Mulane wedia marang Gusti Allah lan manut marang aku. (Surat Asy-Syu’ara 26:160-163)

Para Sahabat Kayu nolak para rasul.

Lah, Syu’aib ngandika marang wong-wong mau: “Apa kowe ora wedi (Allah)?

“Aku iki rasul kanggo kowé, sing pantes dipracaya.

“Mulane wedia marang Gusti Allah lan manut marang aku. (Surat Asy-Syu’ara 26:176-179)

Para nabi iki kabeh ngadhepi penolakan lan dadi beban kanggo mbuktekake manawa dheweke dadi nabi sing pantes dipercaya. Iki uga bener kanggo Nabi Isa al Masih.

Nabi Isa al Masih (SAW) kagungan wewenang ing ajar lan marasake awakmu ‘kanthi tembung’. Dheweke uga nduweni wewenang marang alam. Injil nyathet piyé dhèwèké nyabrang tlaga karo murid-muridé kanthi cara sing ”wedi lan gumun”. Iki akun kasebut:

22Ing sawijining dina Gusti Yesus nitih prau kadherekake para sakabate, tumuli padha dipangandikani mangkene: “Ayo padha menyang ing sabranging sagara.” Banjur padha mangkat. 23Nalika lagi padha lelayaran iku, Gusti Yesus kesaren. Dumadakan ana prahara ing sagara kono, satemah praune kisenan banyu, mbebayani. 24Para sakabat banjur sowan, ngwungu Gusti Yesus, unjuke: “Guru, Guru, kawula sami katiwasan!” Panjenengane iya tumuli wungu, angin lan banyu kang ngamuk iku padha didukani, temah lerem, kaananing sagara dadi anteng. 25Panjenengane nuli ngandika: “Pangandelmu iku ana ing ngendi?” Kabeh padha wedi lan kaeraman, sarta padha sapocapan mangkene: “Sapa baya Panjenengane iku, dene nganti angin lan banyu padha ngestokake dhawuhe?” ( Lukas 8:22-25 )

Pangandikane Isa al Masih (SAW) malah dhawuh marang angin lan ombak! Ora gumun para sakabat kang padha ana ing kono padha wedi banget. Panguwasa sing kaya ngono kanggo mrentah nggawe wong-wong mau nggumunake sapa dheweke. Ing kesempatan liyane nalika dheweke karo ewonan wong nuduhake wewenang sing padha. Wektu iki dheweke ora prentah angin lan ombak – nanging panganan. Iki akun kasebut:

Sawuse mangkono Gusti Yesus tindak menyang ing sabrange sagara Galilea, yaitu sagara Tiberias. 2Wong akeh padha grudugan ndherekake Panjenengane, amarga padha ndeleng mukjijat kang wus katindakake dening Gusti Yesus tumrap wong-wong kang padha lara. 3Gusti Yesus tumuli minggah ing gunung, banjur lenggah ana ing kono, kaadhep dening para sakabate. 4Nalika samana wus ngarepake Paskah, riyayane wong Yahudi. 5Bareng Gusti Yesus mirsa wong akeh padha grudugan sowan, banjur ngandika marang Filipus: “Ing ngendi anggon kita arep tuku roti, supaya wong-wong iki bisa mangan?” 6Anggone ngandika mangkono iku mung kagawe nyoba, awit wus mirsa piyambak apa kang bakal katindakake. 7Unjuke Filipus: “Roti pangaos kalih atus dinar boten badhe nyekapi kangge tiyang samanten kathahipun punika, sanadyan namung sami kabagean nyakedhik.” 8Sawijining sakabat iya iku Andreas sadulure Simon Petrus tumuli munjuk: 9“Punika wonten lare ingkang mbekta roti sair gangsal kaliyan ulam loh kalih, nanging punika nggawer sapinten kangge tiyang samanten kathahipun punika?” 10Gusti Yesus ngandika: “Wong-wong iku konen padha linggih!” Anadene ing kono akeh sukete, wong-wong mau banjur padha linggih, kang lanang cacahe watara limang ewu. 11Gusti Yesus tumuli mundhut roti mau, lan sawuse saos sokur, banjur diedum-edum marang kang padha linggih ing kono, mangkono uga iwake, sakarepe olehe arep padha mangan. 12Sawuse padha wareg, Gusti Yesus tumuli dhawuh marang para sakabate: “Cuwilan turahane padha klumpukna, supaya aja ana kang kececeran!” 13Banjur iya diklumpukake oleh rolas wakul kebak isi cuwilan roti sair lima mau, yaiku sisane kang wus padha dipangan dening wong-wong mau. 14Bareng wong-wong mau ndeleng kaelokan kang ditindakake dening Gusti Yesus iku, tumuli padha ngucap: “Panjenengane iku nyata Kangjeng Nabi kang bakal rawuh ing jagad.”

15Sarehne Gusti Yesus pirsa, yen sedyane wong-wong iku padha teka arep mboyong Panjenengane kalawan peksan, arep kajumenengake ratu, Panjenengane banjur sumingkir minggah ing gunung maneh piyambakan.

( Yokanan 6:1-15 )

Nalika wong-wong weruh manawa Isa al-Masih (SAW) bisa nggandakake panganan nganti limang roti lan iwak loro bisa menehi 5000 wong lan isih menehi sisa-sisa dheweke ngerti dheweke iku nabi sing unik. Padha kepingin weruh yen dheweke iku Nabi sing Taurat Musa (SAW) wis diramalake biyen bakal teka. Kita ngerti yen Isa al Masih (SAW) ana tenan Nabi iki amarga Taurat wis ngandika Nabi iki sing

Nabi kang saka ing antarane para kadange kaya sira iku bakal Sunangkat kanggo wong-wong iku, sarta pangandikaningSun bakal Sundekek ing lesane, sarta apa kang Sunprentahake iku bakal dilairake marang wong-wong mau. 19Sapa wong kang ora ngestokake ing pangandikaningSun kang bakal dilairake dening nabi iku demi asmaningSun, iku mesthi Sunpundhut tanggung-jawabe.. ( Pangandharing Toret 18:18-19 )

Tandhane Nabi iki yaiku yen Allah bakal nglebokake ‘pangandikane’ ing cangkeme Nabi iki. Apa sing misahake Firman Allah karo tembung manungsa? Wangsulan kasebut dibaleni maneh ing ayat ing ngisor iki, diwiwiti saka Surah An-Nahl (Surah 16 – The Bee):

Dialah yang menghidupkan dan mematikan. Maka apabila Dia hendak menetapkan suatu urusan, Dia hanya berkata kepadanya, “Jadilah!” Maka jadilah sesuatu itu.

(Ghafir 40:68)

Kanjeng Nabi Isa Al Masih (SAW) nambani lelara lan nundhung roh jahat mung nganggo tembung.. Saiki kita weruh sing ngandika ngandika lan angin lan ombak manut. Banjur ngandika lan roti multiplies. Tandha-tandha ing Taurat lan Quran iki nerangake kenapa nalika Isa al Masih ngandika, iku kedadeyan – amarga dheweke duwe wewenang. Panjenenganipun punika Masih!

Ati-ati kanggo ngerti

Nanging murid-muridé dhéwé ya angel ngerti bab iki. Wong-wong mau ora ngerti pentinge nambahi roti. Kita ngerti iki amarga Injil nyathet yen sawise dipakani 5000:

Sawise iku Gusti Yesus banjur dhawuh marang para sakabate, supaya enggal nunggang prau ndhisiki nyabrang menyang ing Betsaida; nalika samana wong akeh padha kadhawuhan mulih. 46Bareng wis padha lunga kabeh, Gusti Yesus banjur minggah ing gunung ndedonga. 47Bareng bengi prau mau wis tekan ing satengahing sagara, dene Gusti Yesus ana ing dharatan piyambakan. 48Bareng mirsa para sakabate rekasa banget anggone ndhayungi praune, marga katampek ing angin, kira-kira jam telu bengi Panjenengane rawuh napak ing banyu sagara, arep nglancangi wong-wong mau. 49Nalika padha ndeleng Panjenengane tindak ing banyu, padha ngira, yen iku memedi, tumuli padha bengok-bengok, 50sabab kabeh padha weruh, temahan padha kumelap atine. Nanging banjur enggal dipangandikani dening Gusti Yesus: “Padha dienak atimu! Iki Aku, aja wedi!” 51Banjur minggah ing prau manggihi para sakabate, angine tumuli mendha. Kabeh padha gumun lan bingung, 52awit sawise lelakon bab roti, meksa durung ngreti, marga saka wangkoting atine.

Sawise padha nyabrang, banjur tekan ing tanah Genesaret. Tumuli labuh ana ing kono. 54Sawise padha mentas saka ing prau, wong-wong nalika iku uga padha ora pangling marang Gusti Yesus. 55Mulane banjur padha enggal-enggal martakake bab iku marang wewengkon ing kono kabeh, lan wong-wong lara padha diusungi sapaturone disowanake marang ing ngarsane Gusti Yesus, sanadyan ana ing ngendi bae palerebane. 56Menyanga ngendi bae tindake, menyang ing desa-desa, menyang ing kutha-kutha apa menyang ing kampung-kampung, wong-wong padha nyelehake wong lara ana ing pasar lan nyuwun marang Panjenengane, supaya dililani ndemek gombyoking jubahe bae. Dene kabeh kang ndemek jubahe padha dadi waras. ( Markus 6:45-56 )

Maneh, nabi Isa al Masih ngandika Sabda Panguwasa lan dadi ‘dadi’. Nanging para murid ’ora ngerti’. Alesan sing padha ora ngerti iku ora padha ora pinter; iku ora amarga padha ora ana; ora amarga padha dadi murid ala; utawa uga amarga padha ora pracaya. Ora, iku ngandika sing ‘ati wis keras’. Nabi Yeremia (SAW) sampun paring wangsit bilih a Prajanjian Anyar bakal teka – karo Hukum bakal ditulis ing ati kita. Nganti Prajanjian wis ngganti wong sing atine hard – malah atine pandherekipun cedhak Nabi! Lan atiné kang atos iku uga njalari kita ora ngerti kayektèn kasukman kang diwedharaké déning para nabi.

Iki sebabe nyiapake karya Nabi Yahya (SAW) iku penting banget. Dheweke nimbali wong-wong supaya mratobat kanthi ngakoni dosane tinimbang nyoba ndhelikake. Menawi para muridipun Isa al Masih atos manah ingkang kedah mratobat lan ngakeni dosa, langkung-langkung kula lan panjenengan! Muga-muga sampeyan bakal gabung karo aku ndedonga kanthi meneng ing atimu marang Allah (Panjenengané uga ngerti pikiran kita supaya kita bisa ndedonga mung kanthi mikir) ing pratelan sing diwenehake dening Dawud (SAW):

Kanggo lurah pasindhen.

Masmur anggitane Sang Prabu Dawud, 2nalika Nabi Natan sowan, sawuse panjenengane sapasarean karo Batsyeba.

3Dhuh Allah, kawula mugi Paduka welasi awit saking sih-kadarman Paduka,

mugi karsaa nglebur dosa kawula awit saking gunging sih-kadarman Paduka.

4Mugi kawula Paduka resiki babar pisan saking sakathahing dosa kawula,

sarta dosa kawula mugi Paduka ruwat.

Kawula pinarengana mireng kabingahan lan sukarena,

saha balung ingkang sampun Paduka remuk, sageda surak-surak malih!

11Paduka mugi karsaa ngaling-alingi wedana Paduka, sampun ngantos mirsa dosa kawula,

saha kalepatan kawula mugi Paduka lebur sadaya.

12Dhuh Allah, Paduka mugi karsaa damel resiking manah kawula,

sarta batos kawula mugi Paduka enggalaken klayan roh ingkang santosa.

. ( Jabur 51:1-4, 10-12 ).

Aku ndedonga iki lan aku ngajak sampeyan nindakake uga supaya Pesen para Nabi bakal dimangerteni dening ati sing alus lan resik kaya kita. terus ing Injil.

Download PDF kabeh Tandha saka Al Kitab minangka buku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *