Skip to content
Home » Tandha Prajanjian Anyar

Tandha Prajanjian Anyar

Kita nyumurupi saka Nabi Yeremia (SAW) ing artikel sadurunge, yen dosa, ing antarane liyane, tandha kita ngelak. Sanadyan kita ngerti yen dosa iku salah lan bakal nyebabake rasa isin, rasa ngelak tetep ndadekake kita nglakoni dosa. Nabi Yeremia (SAW) urip ing pungkasan periode Raja-raja Israel – sakdurunge pangadilan Allah – ing wektu nalika dosa akeh banget..

Miturut wektu Nabi Yeremia (600 SM – PBUH) meh sewu taun sawise menehi Hukum dening Kanjeng Nabi Musa, gesangipun Bani Israil sampun sirna. Wong-wong mau ora netepi angger-anggering Torèt lan bakal kaya ngono diadili minangka bangsa. Agama wis mbuktekaken kuciwo kanggo loro Allah lan kanggo wong ngelak. Nanging Nabi Yeremia (SAW) sing dadi utusan pengadilan uga duwe pesen babagan apa wae … ing mbesuk … apa iku?

“Bakal tumeka ing wektune,” pangandikane Sang Yehuwah, Aku bakal nggawe prajanjian anyar karo turune Israel lan turune Yehuda.

Iku ora bakal kaya prasetyaningSun karo para leluhure nalika Ingsun nyekel tangane kanggo nuntun wong-wong mau metu saka ing tanah Mesir, amarga padha nerak prasetyaningSun, sanadyan Ingsun wus dadi bojone, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.

“Iki prajanjian sing bakal Dakgawé karo turuné Israèl sawisé wektu kuwi,” pangandikané Pangéran. “Angger-anggeringSun bakal Dakwènèhaké ana ing pikirané lan daktulis ana ing atiné. Aku bakal dadi Gusti Allahé, lan wong-wong kuwi bakal dadi umaté.

Ora ana wong maneh bakal mulang marang sapepadhane, utawa marang sadulure, kanthi ngucap: ‘Ngenana Pangeran Yehuwah,’ amarga kabeh wong bakal wanuh marang Ingsun, saka kang cilik nganti kang gedhe, — mangkono pangandikane Sang Yehuwah. “Amarga Ingsun bakal ngapura marang pialane lan ora bakal ngelingi maneh marang dosane.” ( Yeremia 31:31-34 ).

Prajanjian pisanan – Hukum sing diwenehake dening Nabi Musa (SAW) – wis gagal ora amarga Hukum ora apik. Ora ana Hukum Musa (lan isih) apik banget. Nanging masalahe yaiku hukum Taurat mung ditulis ing papan watu. karo ngelak ing atine wong wis ora bisa kanggo netepi angger-anggering Toret. Masalah iki ora karo opo ditulis ing Toret, nanging ngendi iku ditulis. Torèt kudu ditulis ing atine wong-wong supaya wong-wong padha nglakoni, dudu ing papan watu. Hukum kudu ditulis ing njero ati, supaya wong-wong kuwi nduwé kuwasa kanggo manut.

Nanging apa wong-wong mau ora netepi Torèt merga wong Yahudi? Akeh wong, amarga macem-macem alasan, cepet-cepet nyalahake wong-wong Yahudi amarga kegagalane. Nanging ing titik iki, kita kudu mriksa awake dhewe luwih dhisik. Sawise kabeh, ing dina kiamat kita mung bakal mangsuli kegagalan lan sukses kita dhewe ing ngarsaning Allah, kita ora bakal peduli karo wong liya. Nalika sampeyan nliti urip sampeyan, apa sampeyan rumangsa netepi Toret – apa wis ditulis ing atimu supaya sampeyan duwe kekuwatan kanggo manut? Yen sampeyan aran sampeyan netepi angger-anggering Toret minangka dibutuhake sampeyan bisa uga pengin nimbang tumindak ing lajaran Nabi Isa Al Masih (SAW). Utawa apa kanggo sampeyan kaya kanggo wong Israel ing jaman Yeremia – yen Toret iku apik – nanging mung ditulis ing papan watu tanpa menehi daya kanggo manut? Eling standar sing kita sinau saka Nabi Musa (SAW). Iku ora cukup kanggo nuruti akeh hukum asring. Kita kudu manut kabeh, kabeh wektu.

Yen sampeyan nganggep awake dhewe ora netepi angger-anggering Toret ing sawetara cara, yen sampeyan rumangsa isin amarga sawetara tumindak sampeyan, ati-ati. Gusti Allah, kanthi welas asih, ing pesen ing ndhuwur wis janji liyane, prajanjian anyar – bakal teka ing mangsa ngarep saka Nabi Yeremia (PBUH). Prajanjian iki bakal beda amarga syarat-syarat kasebut bakal ditulis ‘ing jero’ wong-wong ing Prajanjian Anyar iki, menehi kemampuan kanggo urip miturut dhawuhe.

Nanging sok dong mirsani sing Prajanjian anyar iki misale jek kanggo ‘turune Israel’ – wong Yahudi. Kepiye carane kita ngerti? Iku misale jek sing wong Yahudi ing kaping paling awon, lan ing wektu sing paling apik saka kahanan. Ing kene nabi gedhe liyane saka Zabur, Yesaya (kang medhar wangsit bab rawuhé Masih saka prawan – PBUH) duwe ramalan liyane sing ana gandhengane karo iki saka Yeremia (PBUH). Nabi loro iki, sanadyan padha urip 150 taun loro (kaya sampeyan bisa ndeleng ing Timeline ngisor) lan kanthi mangkono ora ngerti saben liyane, padha diwenehi pesen dening Allah sing supaya nglengkapi saben liyane sing kita bisa ngerti sing ana pesen asalé saka Allah.

Nabi Yeremia ditampilake ing Timeline karo Nabi Zabur liyane

Yesaya, uga looking kanggo mangsa, ngandika bab teka porsi. Punika ingkang dipun wangsitaken

Lan saiki Gusti ngandika –
Panjenengané sing ngripta aku ing guwa-garba dadi kagungané kanggo
kanggo nggawa Yakub bali marang Panjenengané
lan nglumpukaké Israèl marang Panjenengané,
awit aku diajeni ana ing ngarsané Pangéran
lan Gusti Allahku dadi kekuwatanku—
dheweke ujar:
“Sampeyan cilik banget yen sampeyan dadi abdi dalem
kanggo mulihake taler Yakub
lan mbalekna wong Israel sing dakdeleng.
Ingsun uga bakal ndadekake sira dadi pepadhang tumrap bangsa-bangsa liya,
    supaya kawilujenganku tekan ing pojok-pojoking bumi.” ( Yesaya 49:5-6 )

Ing tembung liyane, abdi teka iki, bakal ngluwihi kawilujengan saka Gusti Allah saka wong-wong Yahudi kanggo non-Yahudi (yaiku wong non-Yahudi) supaya kawilujengan bakal pindhah menyang ends bumi. Sapa sing teka iki? Kepiye carane dheweke nindakake tugas iki? Lan kepiye ramalane Yeremia babagan Perjanjian Anyar sing ditulis ing ati kita tinimbang ing watu bakal kawujud? We terus looking for jawaban (padha ana!) Ing ramalan luwih saka Zabur.

Download PDF of all the Signs from Al Kitab as a book

Leave a Reply

Your email address will not be published.