Skip to content
Home » Tandha 1 Musa: Paskah

Tandha 1 Musa: Paskah

About 500 taun saiki wis liwati wiwit Nabi Ibrahim (SAW) lan kira-kira taun 1500 SM. Sakwisé Ibrahim séda, keturunané liwat anaké Iskak, sing saiki disebut wong Israèl, wis dadi wong sing akèh banget, nanging uga dadi budhak ing Mesir. Iki kedaden amarga Yusuf, buyut saka Ibrahim (PBUH) didol minangka abdi kanggo Mesir lan banjur, taun mengko, kulawargané nututi. Iki kabeh diterangno ing Purwaning Dumadi 45-46 – Kitab Kapisan Nabi Musa ing Taurat.

Dadi saiki kita teka menyang Tanda-tanda Nabi gedhe liyane – Musa (PBUH) – sing dicritakake ing Kitab Taurat sing nomer loro, diarani. Pangentasan amargi punika cariyos kados pundi Nabi Musa ndadosaken bangsa Israel medal saking Mesir. Musa (SAW) wis didhawuhi dening Pangéran supaya ketemu Fir’aun ing Mesir lan nyebabake kompetisi antarane Musa (SAW) lan para tukang sihir Fir’aun. Sayembara iki wis ngasilake sangang wewelak utawa bencana sing misuwur marang Firaun sing dadi tandha kanggo dheweke. Nanging Sang Prabu Pringon ora pasrah marang kersané Yéhuwah lan ora manut pratandha-pratandha kuwi.

Surah An-Nazi’at (Surah 79 – Wong-wong sing Nyeret) nggambarake kedadeyan kasebut kanthi cara iki.

Apa critane Nabi Musa wis tekan ing kowe?

Lah Pangeranira nimbali dheweke ana ing lembah suci Tuwa: –

“Sira sowan marang ing ngarsane Sang Prabu Pringon, awit iku satemene wus nerak sakehing wates.

“Lan kandhaa marang dheweke: Apa kowe kersa najisake (saka dosa)?

“‘Lan yen aku nuntun kowe marang Pangeranmu, mula kowe kudu wedi marang Panjenengane?”

Banjur (Musa) nuli nduduhaké tandha kang gedhé. (An-Nazi’at 79:15-20)

Surah Al-Muzzammil (Surah 73 – Sing Kabungkus) nerangake wangsulane Firaun:

Nanging Sang Prabu Pringon ora manut marang rasul; mulane Ingsun sikep siksa kang abot. (Surat Al-Muzzammil 73:16)

Apa ‘Tandha Agung’ Musa sing kasebut ing Surah An-Naziat lan ‘paukuman abot’ marang Fir’aun sing diterangake ing Aurah Al-Muzzammil? Tandha lan paukuman ana ing 10th pageblug.

Wewelak kaping 10

Dados Allah badhe ndhatengaken pageblug ingkang kaping 10 lan ingkang paling nggegirisi (bencana). Ing titik iki Taurat menehi sawetara persiapan lan panjelasan sadurunge Wewelak kaping 10 teka. Al-Qur’an uga nyebutake titik kasebut ing akun ing ayat ngisor iki

Nabi Musa wus Ingsun paringi sanga tandha-tandha kang nyata: Kayadene Bani Israil: Bareng wis tekan ing ngarsane Fir’aun banjur ngandika: “He, Musa! Aku nganggep sampeyan, pancen, wis digarap dening ilmu sihir!

Nabi Musa ngandika, “Sira ngerti banget, yen kabeh iki ora diturunake dening Pangerane langit lan bumi minangka bukti, lan aku nganggep sampeyan, dhuh Firaun, minangka wong sing bakal disirnakake!” (Surat 17 Isra’, Perjalanan Wengi: 101-102)

Dadi, Firaun ‘ditakdiraké kanggo karusakan’. Nanging kepiye kedadeyan kasebut? Ing jaman biyen Allah wis maringi karusakan kanthi cara sing beda-beda. Kanggo wong saka Dina Nuh iku klelep ing banjir donya, lan kanggo Bojone Lut iku malih dadi tugu uyah. Nanging karusakan iki beda amarga iku uga dadi Tandha kanggo kabeh bangsa – Tandha Agung. Kados dawuhipun Al Qur’an

Banjur (Musa) nuli nduduhaké tandha kang gedhé. (QS. 79: Para kang nyeret: 20)

Sampeyan bisa maca panjelasan saka Wewelak 10 ing Exodus saka Taurat ing pranala ing kene lan muga-muga sampeyan nindakake amarga iki akun sing lengkap banget lan bakal mbantu sampeyan luwih ngerti panjelasan ing ngisor iki.

Lamb Paskah Nylametake saka Pati

Kitab Suci iki nyritakake marang kita yen karusakan sing diputusake dening Allah yaiku saben anak mbarep bakal mati ing bengi iku kajaba sing manggon ing omah sing dikurbanake lan getihe dicet ing pojok lawang omah kasebut. Karusakan marang Firaun, yen ora manut, yaiku putrane lan pewaris tahta bakal mati. lan saben omah ing Mesir bakal kelangan anak mbarep – yen padha ora nyerah dening kurban wedhus lan nglukis getihe ing lawang lawang. Dadi Mesir ngadhepi bencana nasional.

Nanging ing omah-omah sing dikurbanake wedhus lan getihe dicet ing pojok lawang, janji manawa kabeh wong bakal slamet. Pangadilane Allah bakal ngliwati omah iku. Dadi dina iki lan Tandha diarani Paskah (wiwit mati liwati kabeh omah sing dicet getihe cempe ing lawang). Nanging kanggo sapa getih ing lawang minangka Tandha? Taurat ngandhani kita:

Pangeran Yehuwah ngandika marang Nabi Musa …” … Ingsun iki Yehuwah. Getih [cempé Paskah] bakal dadi a tandha kanggo sampeyan ing omah-omah ing ngendi sampeyan; lan nalika Aku weruh getih, Aku bakal ngliwati sampeyan. (Pangentasan 12:13)

Mulané, senajan Yéhuwah nggolèki getih sing ana ing lawangé, lan nalika Panjenengané pirsa, Panjenengané bakal nyabrang, getih iku dudu tandha kanggo Panjenengané. Dheweke ujar manawa getih minangka ‘tandha kanggo sampeyan’ – wong. Lan kanthi ekstensi iku Tandha kanggo kita kabeh sing maca akun iki ing Taurat. Dadi, kepiye tandha kanggo kita? Sasampune kadadosan punika, Ida Sang Hyang Widi Wasa paring dhawuh mangkene:

Padha ngrayakake dina iki minangka pranatan sing langgeng kanggo turun-temurun. Nalika sampeyan mlebu ing negara kasebut … nglakonana upacara iki … Iki minangka kurban Paskah kagem Pangeran Yehuwah’ (Pangentasan 12:27).

Paskah Miwiti Tanggalan Yahudi

Mulané wong Israèl didhawuhi ngrayakaké Paskah ing dina sing padha saben taun. Kalender Israel rada beda karo kalender Barat, mula dina ing taun rada ganti saben taun yen sampeyan nglacak kalender Barat, meh padha karo carane Ramadhan, amarga adhedhasar taun-taun sing beda-beda, gerakane saben. taun ing Kalender Kulon. Nanging nganti saiki, isih 3500 taun sabanjure, wong-wong Yahudi terus ngrayakake Paskah saben taun kanggo ngeling-eling acara iki wiwit jaman Nabi Musa (SAW) kanggo netepi dhawuh sing diwenehake dening Pangeran Yehuwah ing Taurat.

Pemandangan saka jaman modern nalika akeh wedhus disembelih kanggo perayaan Paskah Yahudi sing bakal teka.

Iki gambar jaman saiki wong-wong Yahudi nyembeleh wedhus gembel kanggo Paskah sing bakal teka. Iku padha karo perayaan Idul Fitri.

Lan ing nelusuri prayaan iki liwat sajarah kita bisa nyathet soko cukup mirunggan. Sampeyan bisa ngerteni iki ing Injil (Injil) sing nyathet rincian penahanan lan pengadilan Nabi Isa al Masih (PBUH):

“Banjur wong Yahudi nuntun Isa … menyang puri gubernur Romawi [Pilatus] … kanggo nyegah najis upacara, wong Yahudi ora mlebu ing kraton; padha wanted kanggo bisa mangan Paskah” … [Pilatus] kandha [marang para pemimpin Yahudi] “…Nanging wis dadi adatmu aku mbebasake siji wong tahanan ing wektu Paskah. Apa kowé kepéngin aku ngluwari ‘rajané wong Yahudi’? [yaiku Masih]” Wong-wong mau padha bengok-bengok maneh, “Ora, dudu dheweke…” (Yokanan 18:28, 39-40)

Ing tembung liya, Isa al Masih (PBUH) ditangkep lan dikirim kanggo hak eksekusi ing dina Paskah ing tanggalan Yahudi. Saiki yen sampeyan ngelingi saka Tandha 3 Ibrahim, salah sawijine gelar Isa sing diparingake dening nabi Yahya (SAW) yaiku

Esuke Yohanes (yaiku Yahya) weruh Gusti Yesus (yaiku Isa) teka marani dheweke, banjur ngandika, “Lah, Lambe Gusti, sing nyingkirké dosané jagat. Iki sing dakkarepake nalika dakkandhani, ‘Wong sing teka sawise aku wis ngungkuli aku, amarga wis ana sadurunge aku'”. ( Yokanan 1:29-30 )

Gusti Yesus (PBUH) Dihukum Paskah

Lan ing kene kita ndeleng keunikan saka Tandha iki. Isa (AS), kangLambe Gusti‘, dikirim kanggo eksekusi (kurban) ing dina sing padha manawa kabeh wong Yahudi sing isih urip nalika iku (taun 33 Masehi ing kalender Barat) padha ngurbanake wedhus wedhus kanggo ngeling-eling Paskah pisanan sing kedadeyan 1500 taun sadurunge. Iki sebabe perayaan Paskah Yahudi biasane ditindakake saben taun ing minggu sing padha karo Paskah – pengetan liwat Isa al Masih – amarga Isa (PBUH) dikirim kanggo kurban ing dina sing padha. (Paskah lan Paskah ora ana ing tanggal sing padha amarga tanggalan Yahudi lan kulon duwe cara sing beda kanggo nyetel dawane taun, nanging biasane ana ing minggu sing padha).

Saiki mikir sedhela babagan apa ‘pratandha‘gawe. Sampeyan bisa ndeleng sawetara pratandha ing ngisor iki.

Apa sing ditindakake ‘tandha’? Iki minangka pitunjuk ing pikiran kita supaya kita mikir babagan liya.

Nalika kita ndeleng tandha saka ‘tengkorak lan balung’ iku kanggo nggawe kita mikir pati lan bebaya. Tandha ‘Golden Arches’ mesthine nggawe kita mikir McDonalds. Tandha ‘√’ ing bandana pemain tenis Nadal minangka tandha kanggo Nike. Nike pengin kita mikir babagan dheweke nalika ndeleng tandha iki ing Nadal. Ing tembung liya, Tandha minangka penunjuk ing pikiran kita kanggo ngarahake pikiran kita menyang obyek sing dikarepake. Kanthi tandha Musa punika Allah ingkang paring tandha dhateng kita. Yagene Panjenengane menehi tandha iki? Inggih tandha, kanthi wektu sing luar biasa saka domba sing dikurbanake ing dina sing padha karo Isa pitunjuk kanggo kurban Isa al Masih (PBUH).

Paskah minangka ‘Tandha’ kanggo kula amarga nuduhake kurban Isa al Masih.

Kerjane ing pikiran kita kaya aku wis ditampilake ing diagram kene babagan kula. Tandha ana kanggo nunjukake aku nyerahake Isa al Masih. Ing Paskah sing kapisan, wedhus-wedhusé dikurbanaké lan getihé diwutahake lan disebaraké supaya wong-wong bisa urip. Lan kanthi mangkono, Tandha sing nuding Isa iki kanggo ngandhani kita manawa dheweke, ‘Cempe Gusti Allah’, uga dipasrahake pati supaya kita bisa nemokake urip.

Pengorbanan putra Ibrahim iku kanggo ngarahake pikiran kita marang Isa al Masih.

Kita weruh ing Tandha 3 Ibrahim bilih papan panggenan Nabi Ibrahim dipunuji kanthi ngurbanaken putranipun inggih punika Gunung Moria. Nanging wedhus wedhus ing wayah pungkasan dikurbanake tinimbang putrane. Sawijining wedhus mati supaya putrane Ibrahim bisa urip. Gunung Moria minangka panggonan sing padha banget ing ngendi Isa (SAW) diwenehi kurban. Iku minangka tandha kanggo nggawe kita mikir babagan Isa al Masih (PBUH) sing nyerahake kurban kanthi nuding marang lokasi. Ing Tandha Musa iki, kita bisa nemokake pitunjuk liyane kanggo acara sing padha – nyerahake Isa (SAW) kanggo kurban – kanthi nunjuk marang dina ing tanggalan saka Kurban Paskah. Kurban wedhus sepisan maneh digunakake kanggo nunjukake acara sing padha. Kenging punapa? Kita terus karo Tandha Musa sabanjure kanggo ngerteni luwih akeh. Tandha iki menehi hukum ing Gunung Sinai.

Nanging kanggo ngrampungake Tandha iki, apa sing kedadeyan karo Firaun? Nalika kita maca ing wacana saka Taurat, dheweke ora nggatekake wewaler kasebut lan putra pambajenge (ahli waris) mati ing bengi iku. Mula, dhèwèké nglilani wong Israèl metu saka Mesir. Nanging banjur ngowahi pikirane lan ngoyak wong-wong mau menyang Segara Abang. Irika Ida Sang Hyang Widi Wasa ngirid bangsa Israele nyabrang segara, nanging Sang Prabu Pringon sane klelep miwah wadua balane. Sawisé wewelak sangang, pati Paskah, lan pasukané tiwas, Mesir saya suda banget lan ora nate bisa malih statusé minangka panguwasa paling utama ing donya. Allah wis ngadili dheweke.

Download PDF kabeh Tandha saka Al Kitab minangka buku

Leave a Reply

Your email address will not be published.