Skip to content
Home » Misi Isa al Masih ing Mbangun Lazarus

Misi Isa al Masih ing Mbangun Lazarus

Surah ad-Dukhan (Surah 44 – The Smoke) ngandhani yen suku Quraisy nolak pesen Nabi Muhammad SAW kanthi menehi tantangan ing ngisor iki:

Sesungguhnya mereka (kaum musyrik) itu pasti akan berkata,

Tidak ada kematian selain kematian di dunia ini. Dan kami tidak akan dibangkitkan,

maka hadirkanlah (kembali) nenek moyang kami jika kamu orang yang benar. (Surat Ad-Dukhan 44:34-36)

Wong-wong mau nantang dhèwèké kanggo nguripké manèh wong saka antarané wong mati kanggo mbuktekaken kayektèn pesené. Surah al-Ahqaf (Surah 46 – The Wind Curved Sandhill) nyritakake tantangan sing padha saka wong kafir marang wong tuwane sing percaya.

Dan orang yang berkata kepada kedua orang tuanya, “Ah.” Apakah kamu berdua memperingatkan kepadaku bahwa aku akan dibangkitkan (dari kubur), padahal beberapa umat sebelumku telah berlalu? Lalu kedua orang tuanya itu memohon pertolongan kepada Allah (seraya berkata), “Celaka kamu, berimanlah! Sungguh, janji Allah itu benar.” Lalu dia (anak itu) berkata, “Ini hanyalah dongeng orang-orang dahulu. (Surah al-Ahqaf 46:17)

Wong kafir nganggep kebangkitan iku minangka mitos amarga durung nate kedadeyan. Surah ad-Dukhan lan Surah al-ahqaf loro-lorone referensi wong kafir nggunakake test wungu saka ing antarane wong mati kanggo scrutinize nabi PBUH lan iman dhasar kabeh monoteists. Kanjeng Nabi Isa al-Masih s.a.w. pinanggih kaliyan pamrayogi ingkang sami kaliyan para lawanipun. Dheweke nggunakake tes iki kanggo mbukak tandha panguwasa lan tujuan misi.

Apa Misi Isa al Masih?

Isa al Masih (SAW) ngajarwaras, Lan nindakaké akèh mukjijat. Nanging pitakonan isih tetep ana ing pikirane para sakabate, para pandherekipun lan malah para satrune: Yagene dheweke teka? Akeh nabi sadurunge, kalebu Nabi Musa (SAW), uga nindakake mukjijat sing kuat. Wiwit Musa wis wis diwenehi hukum, lan Isa piyambak kandha “ora teka kanggo ngilangi hukum”, kenapa banjur diutus dening Allah?

Sahabat Kanjeng Nabi lara banget. Para sakabate padha ngarep-arep yen Nabi Isa al-Masih bakal nambani kancane, kayadene dheweke nambani wong akeh. Nanging Isa al Masih (SAW) kanthi sengaja ora nambani kancane lan kanthi mangkono ngungkapake misi. Injil nyathet kanthi cara iki:

Isa al Masih ngadhepi Pati

Nuli ana sawijining wong kang lagi lara, jenenge Lazarus, omahe ing Betania, ing desane Maryam lan
 
Marta sadulure wadon. 2Dene Maryam iya iku wong wadon kang wus tau njebadi sampeyane Gusti
 
kalawan lenga wangi, sarta banjur diusapi nganggo rambute. 3Anadene Lazarus kang lagi lara iku
 
sadulure. Wong wadon loro iku banjur padha kongkonan munjuk marang Gusti Yesus, mangkene: “Gusti,
 
tiyang ingkang Paduka tresnani punika sakit.” 4Gusti Yesus bareng miyarsa kabar iku banjur ngandika:
 
“Larane iku ora ndadekake patine, nanging bakal mbabarake kaluhuraning Allah, awit marga saka larane
 
iku Putraning Allah bakal kaluhurake.” 5Anadene Marta lan mbakyune tuwin Lazarus iku, pancen padha
 
ditresnani dening Gusti Yesus. 6Nanging sawuse miyarsa yen Lazarus lara, Gusti Yesus nemaha kendel
 
rong dina maneh ana ing palerebane. 7Ewadene sawuse mangkono banjur ngandika marang para
 
sakabate: “Payo padha bali menyang tanah Yudea maneh.” 8Unjuke para sakabat: “Rabbi, saweg
 
kemawon tiyang Yahudi sami nyobi mbenturi sela Paduka, punapa Paduka taksih karsa tindak mrika
 
malih?” 9Paring wangsulane Gusti Yesus: “Sadina iku apa ora rolas jam? Sapa kang lumaku ing wayah
 
awan, mesthi ora kesandhung, marga ndeleng padhange jagad iki. 10Nanging manawa wong lumaku ing
 
wayah bengi, mesthi kesandhung, amarga ora kadunungan padhang.” 11Mangkono pangandikane, tumuli
 
disambeti maneh: “Lazarus sadulur kita lagi turu, anggonKu mrana prelu arep nggugah anggone
 
turu.” 12Para sakabate banjur munjuk: “Gusti, manawi piyambakipun tilem, badhe saras.” 13Nanging
 
karsane Gusti Yesus turu kang ateges mati. Dene panyanane para sakabat kang kapangandikakake turu
 
iku turu temenan. 14Marga saka iku Gusti Yesus tumuli ngandika sabarese: “Lazarus wus mati. 15Nanging
 
sokur dene nalika iku Aku ora ana ing kana, kang mangkono iku luwih becik tumrap kowe, supaya kowe
 
 
padha bisa sinau pracaya. Payo, saiki kita padha marani dheweke.” 16Banjur Tomas, kang karan
 
Dhidhimus, kandha marang kanca-kancane para sakabat: “Payo, kita padha bela pati Panjenengane.”
 
17Sarawuhe Gusti Yesus, Lazarus tinemu wus dikubur patang dina. 18Desa Betania iku dununge cedhak
 
karo kutha Yerusalem, dohe watara rong mil. 19Anadene wong Yahudi wus akeh kang padha teka ing
 
omahe Marta lan Maryam prelu nglipur anggone kesripahan sadulure. 20Nalika Marta krungu yen Gusti
 
Yesus rawuh, tumuli methuk, nanging Maryam kari ana ing omah. 21Marta banjur munjuk marang Gusti
 
Yesus: “Gusti, manawi Paduka wonten ing ngriki, sadherek kawula mesthi boten pejah. 22Nanging
 
sapunika ugi, kawula mangretos, bilih punapa ingkang Paduka suwun dhateng Gusti Allah, Gusti Allah
 
mesthi badhe nyembadani.” 23Pangandikane Gusti Yesus: “Sadulurmu bakal tangi maneh.” 24Unjuke
 
Marta: “Kawula inggih mangretos bilih badhe tangi benjing ing dinten patangen, ing wekasaning
 
jaman.” 25Gusti Yesus tumuli ngandika: “Iya Aku iki patangen lan kauripan. Sing sapa pracaya marang Aku
 
bakal urip, sanadyan wus mati. 26Lan sok wonga kang urip sarta pracaya marang Aku, iku ora bakal mati
 
ing salawas-lawase. Kowe apa pracaya marang iku?” 27Unjuke Marta: “Inggih Gusti, kawula sampun
 
pitados bilih Paduka punika Sang Kristus, Putraning Allah, ingkang pinasthi rawuh ing jagad.” 28Sawuse
 
munjuk mangkono, Marta banjur mundur ngundang Maryam sadulure, lan mbisiki mangkene: “Guru wus
 
rawuh, nimbali kowe.” 29Maryam bareng krungu banjur mak nyat ngadeg marani Gusti Yesus. 30Nalika iku
 
Gusti Yesus durung lumebet ing desa, isih ana ing papan nalika Marta methuk mau. 31Bareng wong-wong
 
Yahudi kang padha ana ing omah karo Maryam prelu nglipur weruh Maryam mak nyat ngadeg sarta metu,
 
tumuli padha ngetutake, dikira yen Maryam arep menyang kuburan, nanging ana ing kono. 32Satekane
 
Maryam ing panggonane Gusti Yesus, bareng weruh marang Panjenengane, banjur nyungkemi
 
sampeyane sarta munjuk: “Gusti, upami Paduka wonten ing ngriki, sadherek kawula mesthi boten saestu
 
pejah.”
 
33Bareng Gusti Yesus pirsa Maryam nangis, mangkono uga wong Yahudi kang padha ngetutake, temah
 
rengu ing panggalih. Panjenengane trenyuh banget lan tumuli ngandika: 34“Anggonmu ngubur ana ing
 
ngendi?” Kang kadangu banjur munjuk: “Sumangga Gusti, kawula aturi mirsani!” 35Gusti Yesus
 
muwun. 36Calathune wong-wong Yahudi: “Delengen, samono anggone ngasihi!” 37Nanging ana saweneh
 
kang muni: “Panjenengane kang wis ngelekake mripate wong wuta, apa iya ora bisa murungake patine
 
wong iki?” 38Gusti Yesus tumuli rengu maneh sajroning panggalih, banjur nyelaki kuburan, kang adhapur
 
guwa ditutupi watu. 39Pangandikane Gusti Yesus: “Watune singkirna!” Marta, sadulure kang ngajal mau,
 
munjuk: “Gusti, sampun mambet, amargi anggenipun pejah sampun sakawan dinten.” 40Pangandikane
 
Gusti Yesus: “Apa Aku ora wus tutur marang kowe: Angger kowe pracaya mesthi bakal weruh kamulyaning
 
Allah?” 41Watune tumuli disingkirake. Gusti Yesus banjur tumenga sarta matur: “Dhuh Rama, Kawula saos
 
sokur dhumateng Paduka, dene Paduka sampun nyembadani dhateng Kawula. 42Kawula sumerep, bilih
 
Paduka tansah nyembadani dhateng Kawula. Nanging unjuk Kawula makaten punika margi tiyang kathah
 
sami ngrubung Kawula, supados sami pitados bilih Paduka ingkang ngutus Kawula.” 43Sawuse matur
 
mangkono tumuli nguwuh kalawan swara sora: “Lazarus, metua!” 44Kang mati banjur metu, tangan lan
 
sikile isih kablebed ing ules, lan raine katutupan ing kacu. Pangandikane Gusti Yesus: “Uculana ulese,
 
kareben lunga!”

( Yokanan 11:1-44 )

Sedulur-sedulur kuwi ngarep-arep supaya Isa al Masih cepet teka kanggo nambani seduluré. Isa al Masih sengaja nundha perjalanané supaya Lazarus mati, lan ora ana sing ngerti sebabé dhèwèké nindakké kuwi. Nanging ing kasus iki kita bisa ndeleng ing atine lan kita maca yen dheweke duka. Nanging marang sapa kang nesu? Para sedulur? Wong akeh? Para murid? Lazarus? Ora, dheweke nesu marang pati dhewe. Uga, iki salah siji saka mung kaping pindho sing kacathet yen Isa al Masih nangis. Yagene dheweke nangis? Amarga dheweke weruh kancane dicekel mati. Pati nuwuhake nepsu uga tangis ing nabi.

Nyembuhake wong sing lara, apike, mung nundha patine. Waras utawa ora, pati pungkasane ngemu kabeh wong, apik utawa ala, lanang utawa wadon, tuwa utawa enom, agama apa ora. Iki wis bener wiwit Adam, sing miturut Taurat lan Quran, wis dadi pepati amarga ora manut. Kabeh turunane, sampeyan lan aku, dicekel musuh – pati. Marang pati kita rumangsa ora ana wangsulan, ora ana pangarep-arep. Nalika mung ana pangarep-arep lara, mula sedulur-sedulur Lazarus duwe pangarep-arep supaya bisa mari. Nanging karo pati padha ora duwe pangarep-arep. Iki uga bener kanggo kita. Ing rumah sakit ana sawetara pangarep-arep nanging ing panguburan ora ana. Pati iku mungsuh pungkasan kita. Iki mungsuh Isa al Masih teka kanggo ngalahake kita lan iki sebabe dheweke ngumumake marang para sadulur:

“Gusti Yesus tumuli ngandika: “Iya Aku iki patangen lan kauripan. Sing sapa pracaya marang Aku bakal urip, sanadyan wus mati.” ( Yokanan 11:25 )

Isa al Masih (SAW) wis teka kanggo nyirnakake pati lan menehi urip kanggo kabeh sing pengin. Dheweke nuduhake wewenang kanggo misi iki kanthi mbukak Lazarus saka pati. Dheweke nawakake tumindak sing padha kanggo kabeh wong sing pengin urip tinimbang mati.

Wangsulan dhateng Kanjeng Nabi

Sanadyan pati minangka mungsuh pungkasan kanggo kabeh wong, akeh kita kejiret karo ‘mungsuh’ sing luwih cilik, amarga konflik (politik, agama, etnis lan sapiturute) sing terus-terusan karo wong liya ing saubengé. Iki uga bener ing jaman Isa al Masih. Saka respon para saksi marang mukjijat iki, kita bisa ndeleng apa sing dadi perhatian utama wong-wong sing beda-beda ing jaman kasebut. Ing ngisor iki ana macem-macem reaksi sing direkam.

45Wong-wong Yahudi kang nglayad menyang omahe Maryam lan meruhi pandamele Gusti Yesus mau, akeh
 
kang manjing pracaya marang Panjenengane. 46Nanging ana saweneh kang padha nemoni para wong
 
Farisi, banjur martakake pandamele Gusti Yesus mau. 47Para pangarepe imam lan para wong Farisi
 
tumuli padha ngaturi marepat pradataning agama, banjur padha rembugan mangkene: “Punapa ingkang
 
kedah kita tindakaken, jalaran Tiyang punika damel mukjijat kathah? 48Manawi makaten punika dipun uja,
 
mesthi sadaya tiyang sami pitados dhateng Piyambakipun, sarta kita lajeng sami kalurugan tiyang Rum
 
sami ngrebat papan suci kita dalah bangsa kita pisan.” 49Nanging sawijining panunggalane, iya iku kang
 
asma Kayafas, kang jumeneng imam agung ing taun iku, banjur ngandika: “Panjenengan kok sami boten
 
mangretos punapa-punapa, 50lan boten sami nggalih bilih langkung maedahi tumrap panjenengan,
 
manawi wonten tiyang satunggal pejah kangge tiyang kathah, tinimbang tiyang sabangsa sadaya
 
tiwas.” 51Anadene pangandika kang mangkono iku ora tumuwuh saka panggalihe piyambak, nanging
 
marga jumeneng imam agung ing taun iku, dadine medhar pameca, yen Gusti Yesus bakal nglampahi
 
seda kanggo bangsa iku, 52lan ora ngemungake kanggo bangsa iku bae, malah uga supaya putraning
 
Allah kang pating slebar padha dikumpulna dadi siji. 53Wiwit ing dina iku para warganing pradata mau
 
padha sarujuk bakal nyedani Gusti Yesus.
 
54Marga saka iku Gusti Yesus wus ora ngedheng maneh ana ing antarane wong-wong Yahudi, sarta
 
banjur tedhak saka ing kono menyang tanah sacedhake pasamunan njujug ing kutha kang aran Efraim,
 
banjur lereb ana ing kono karo para sakabate.
 
55Nalika samana Paskahe wong Yahudi wus cedhak, lan wong-wong ing kutha kono akeh kang padha
 
menyang ing Yerusalem, arep padha sesuci, sadurunge Paskah iku. 56Wong-wong mau padha nggoleki
 
Gusti Yesus, sarta kalawan ngadeg ana ing Padaleman Suci, padha sapocapan: “Pandugamu kapriye, apa
 
kirane Dheweke ora bakal nekani riyaya?” 57Anadene para pangarepe imam lan para wong Farisi wus
 
padha ndhawuhake prentah, manawa ana wong kang weruh panggonane, tumuli ngaturana uninga
 
supaya kenaa kacepeng.

(Yokanan 11: 45-57)

Dadi ketegangan mundhak. Nabi Isa al Masih (SAW) wis ngumumake yen dheweke ‘urip’ lan ‘tangekake’ lan bakal ngalahake pati dhewe. Para panggedhe nanggapi kanthi ngrancang arep dipateni. Akèh wong sing pretyaya marang Dèkné, nanging akèh wong liya sing ora ngerti apa sing kudu dipracaya. Ing wekdal punika, prayoginipun kita pitaken dhateng dhiri kita piyambak, punapa kita dados saksi bab wungunipun Lazarus punapa ingkang badhe kita tindakaken. Apa kita bakal kaya wong Farisi, fokus ing konflik sing bakal dilalekake ing sejarah, lan kelangan tawaran urip saka pati? Utawa apa kita bakal ’pracaya’ marang Panjenengané lan ngarep-arep marang tawaran wunguné, senajan kita ora ngerti kabèh? Tanggepan sing beda-beda sing dicathet ing Injil wektu iku padha karo tanggapan sing ditawakake wong-wong saiki.

Kontroversi iki saya akeh nalika riyaya Paskah wis cedhak – riyaya sing padha karo riyaya Paskah Nabi Musa (SAW) wis diwiwiti 1500 taun sadurunge minangka tandha pati liwati.  Injil terus karo nuduhake carane Nabi Isa al Masih (PBUH) mutusaké kanggo ngrampungake misi kanggo ngalahake pati – dening nulungi wong sing disingkiri wong liya minangka ‘pengkhianat’.

Download PDF of all the Signs from Al Kitab as a book

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *