Skip to content
Home » Dina 1: Isa al Masih- Cahya kanggo Bangsa

Dina 1: Isa al Masih- Cahya kanggo Bangsa

The Minggu Palm Entri Isa al Masih menyang Yerusalem miwiti minggu pungkasan. Surah Al-Anbya (Surah 21 – Para Nabi) ngandhani kita:

Lan (elinga) wong wadon kang rumeksa kesuciane: Ingsun tiupake roh Ingsun marang dheweke, lan Ingsun dadekake dheweke. putrane dadi tandha kanggo kabeh bangsa. (Al-Anbiya 21:91)

Surah al-Anbya kanthi cetha ngandika bilih Allah ndadosaken Isa al-Masih PBUH minangka tandha kabeh bangsa, ora mung sawetara wong kaya Kristen utawa Yahudi. Piyé carané nabi Isa al Masih didadèkké ’tandha’ kanggo kita kabèh? Gusti Allah nitahake jagad iki universal kanggo kabeh umat. Dadi ing saben dina minggu pungkasan iki Isa al Masih PBUH ngandika lan tumindak ing cara sing nuduhake bali menyang enem dina Penciptaan (Al-Qur’an lan Taurat mucalaken bilih Allah nitahake samubarang ing nem dina).

Kita miwiti ngliwati saben dina minggu pungkasan Isa al Masih, nggatekake kepiye kabeh piwulang lan tumindak minangka tandha-tandha sing nuduhake Penciptaan. Iki bakal nuduhake yen acara saben dina minggu iki wis ditemtokake dening Allah wiwit wiwitan jaman – dudu ide manungsa amarga manungsa ora bisa ngatur acara sing dipisahake dening ewonan taun. Kita miwiti dina Minggu – Dina Siji.

Dina Kapisan – Cahya ing pepeteng

Surah An-Nur (Surah 24 – Cahya) menehi pasemon babagan ‘Cahaya’. Iku nyatakake:

Gusti Allah iku pepadhanging langit lan bumi. Pasemon cahyane kaya-kaya ana ceruk lan ing jerone ana Lampu: Lampu sing ditutupi kaca: kaca kaya lintang sing padhang: Madhangi saka wit sing diberkahi, zaitun, ora saka wetan lan kulon. , sing lenga meh padhang, sanajan geni arang kena: Cahya marang Cahya! Gusti Allah nuntun sapa sing dikersakaké marang pepadhangé: Gusti Allah paring pasemon kanggo manungsa, lan Gusti Allah nguningani samubarang. (An-Nur 24:35)

Pasemon iki nuduhake bali menyang Dina Kapisan Penciptaan nalika Allah nitahake cahya. Taurat ngandika:

Lan Gusti Allah ngandika, “Ayo ana pepadhang,” lan padhang. Ida Sang Hyang Widi Wasa mirsa yen Pepadang punika sae, tur Ida mbedakake pepadang saka pepeteng. Gusti Allah nimbali pepadhang “dina”, lan pepeteng kasebut “wengi”. Lan ana sore, lan ana esuk – dina pisanan. ( Purwaning Dumadi 1:3-6 )

Gusti Allah ndhawuhake Cahya ana ing Dina Kapisan kanggo nyingkirake pepeteng. Minangka tandha kanggo nuduhake yen acara-acara ing jam kasebut wis direncanakake wiwit Dina Kawitan Penciptaan, Sang Masih ngandika yen dheweke minangka Cahya sing nyingkirake pepeteng.

Cahya madhangi para bangsa

Kanjeng Nabi Isa Al Masih mentas mlebu ing Yérusalèm ditunggangi kuldi kaya sing diwedharake Nabi Zakharia 500 taun sadurunge, ing dina sing tepat nalika Nabi Daniel PBUH wis medhar wangsit 550 taun sadurunge. Wong-wong Yahudi wis teka saka pirang-pirang negara kanggo riyaya Paskah sing bakal teka, mula Yerusalem rame karo peziarah Yahudi (kaya Mekkah nalika kaji). Mulané tekané nabi kuwi njalari geger wong Yahudi. Nanging ora mung wong Yahudi sing weruh tekane Isa al Masih. Injil nyathet apa sing kedadeyan sakwisé mlebu Yérusalèm.

20 Ing antarané wong-wong Yunani ènèng wong Yunani sing pada teka arep ngabekti. 21 Wong-wong mau padha sowan ing ngarsané Filipus, kang saka ing Bètsaida ing tanah Galiléa, kanthi panyuwun. Wong-wong mau kandha, ”Pak, kula sami kepéngin nemoni Gusti Yésus.” 22 Filipus banjur matur marang Andréas; Andréas lan Filipus banjur ngandhani Yésus. ( Yokanan 12:20-22 )

Barrier antarane Yunani lan Yahudi ing jaman Nabi

Pancen ora umum kanggo wong Yunani, (yaiku wong-wong non-Yahudi utawa wong-wong non-Yahudi), ana ing riyaya wong Yahudi. Wong Yunani lan Romawi ing wektu iku, amarga padha musyrik, dianggep najis lan disingkiri dening wong Yahudi. Lan umume wong Yunani nganggep agama Yahudi mung siji (ora katon) Gusti Allah lan riyaya kasebut bodho. Nalika iku mung wong Yahudi sing monoteis. Mulané wong-wong iki ajeg pisah karo sijiné. Wiwit masyarakat non-Yahudi, utawa non-Yahudi, luwih gedhe tinimbang masyarakat Yahudi, mula wong-wong Yahudi urip kanthi sepi saka akeh jagad. Agamane sing beda-beda, diet sing halal, kitab nabi sing eksklusif nggawe penghalang antarane wong-wong Yahudi lan wong-wong non-Yahudi, lan saben sisih mungsuh ing sisih liyane.

Ing jaman saiki, kanthi politeisme lan nyembah brahala sing ditolak dening akeh wong ing donya, kita bisa gampang lali carane beda iki ing jaman Nabi iki. Satemene, ing jaman Nabi Ibrahim, meh kabeh wong kajawi nabi iku padha musyrik. Ing jamanipun Kanjeng Nabi Musa AS, sedaya bangsa sanes sami nyembah brahala, dene Fir’aun piyambak ngaku dados salah satunggaling dewa. Bani Israil minangka pulo cilik monoteisme ing samodra nyembah brahala kabeh bangsa ing saubengé. Nanging Nabi Yesaya PBUH (750 SM) wis diijini ndeleng masa depan lan dheweke ndeleng owah-owahan kanggo kabeh bangsa kasebut. Dheweke wis nulis:

Rungokna aku, he pulo-pulo;
Rungokna iki, he para bangsa sing adoh!
Sadurunge aku lair, Gusti nimbali aku;
wiwit guwa-garbane ibuku wis nyebut jenengku….
Lan saiki Gusti ngandika –
Panjenengané sing ngripta aku ing guwa-garba dadi kagungané kanggo
kanggo nggawa Yakub bali marang dheweke
lan nglumpukaké Israèl marang Panjenengané,
awit aku diajeni ana ing ngarsané Pangéran
lan Gusti Allahku dadi kekuwatanku—
dheweke ujar:
“Iku pancen cilik banget kanggo sampeyan abdi dalem
kanggo mulihake suku Yakub
lan mbalekna wong Israel sing dakdeleng.
Ingsun uga bakal ndadekake sira dadi pepadhang tumrap bangsa-bangsa liya, supaya karahayoningSun tekan ing pungkasaning bumi.” ( Yésaya 49:1, 5-6 ).

“He bangsaku, rungokna aku;
rungokna, dhuh bangsaku:
Pituduh bakal metu saka aku;
kaadilanku bakal dadi pepadhang kanggo para bangsa. (Yésaya 51:4)

“Ngadega, sumunar, amarga pepadhangmu wis teka,
lan kamulyaning Pangéran wungu marang kowé.
Delengen, pepeteng nutupi bumi
lan pepeteng nglimputi para bangsa,
nanging Gusti wungu marang kowé
lan kamulyane katon ing kowe.
Bangsa-bangsa bakal teka marang pepadhangmu,
lan para ratu nganti padhanging esuke. ( Yesaya 60:1-3 )

SDadi, nabi Yésaya wis ngramal nèk bakal teka ’abdiné’ Yéhuwah, senajan wong Yahudi (‘suku-suku Yakub’) bakal dadi ’pepadhang kanggo wong-wong dudu Yahudi’ (kabeh wong dudu Yahudi) lan pepadhang iki bakal tekan pungkasan. saka bumi. Nanging kepiye carane bisa kedadeyan karo alangan antarane wong-wong Yahudi lan wong-wong non-Yahudi sing nganti atusan taun?

Ing dina iku nalika Nabi Isa lumebet ing Yerusalem, padhang wiwit nggambar bangsa-bangsa liya nalika kita ndeleng sawetara wong sing nyedhaki nabi kasebut. Ing riyaya Yahudi iki ana wong Yunani sing lunga menyang Yérusalèm kanggo sinau bab nabi Isa al Masih. Nanging apa wong-wong mau, sing dianggep haram dening wong Yahudi, bakal bisa ndeleng nabi? Padha takon marang kanca-kancane Isa, sing nggawa panyuwunan marang nabi. Apa sing bakal dikandhakake? Apa dheweke bakal ngidini wong-wong Yunani iki, sing ora ngerti babagan agama sing bener, ketemu karo dheweke? Injil terus

23 Paring wangsulane Gusti Yesus: “Tekan wayahe Putraning Manungsa kaluhurake. 24 Satemen-temene pituturKu marang kowe: Yen ora ana wiji gandum tiba ing lemah lan mati, iku tetep mung siji wiji. Nanging yen mati, bakal ngasilake akeh wiji. 25 Sapa sing nresnani nyawané, bakal kélangan nyawané, déné sing sapa sengit marang uripé ana ing donya iki, bakal nduwèni urip langgeng. 26 Sapa sing ngladèni Aku, kudu ngetutké Aku; lan ing ngendi papan padununganKu, abdi-Ku uga bakal ana ing kono. RamaKu bakal ngajèni wong sing ngladèni Aku.

27 “Saiki nyawaku susah, lan aku arep ngomong apa? ‘Rama, mugi karsaa ngluwari kawula saking jam punika’? Ora, mulane aku teka ing jam iki. 28 Rama, mulyakaken asma Paduka!”

Banjur ana swara saka swarga, “Aku wis ngluhurake, lan bakal ngluhurake maneh.” 29 Wong-wong sing ana ing kono padha krungu swarané gludhug; liyane kandha ana malaekat wis ngandika marang dheweke.

30 Yésus kandha, ”Swara kuwi kanggo kepentinganmu, dudu kanggoku. 31 Saiki iki wayahe pangadilan ing jagad iki; saiki panggedhening jagad iki bakal ditundhung.32 Lan yen Aku wis kaluhurake saka ing bumi, Aku bakal narik wong kabeh marang Aku.” 33 Dhèwèké ngomong kuwi kanggo nduduhké nèk dhèwèké bakal mati.

34 Wong-wong mau padha semaur: “Awaké déwé wis krungu sangka wèt-wèté Gusti Allah nèk Kristus bakal urip saklawasé. Sapa ta ‘Putraning Manungsa’ iki?”

35 Gusti Yésus terus ngomong: “Kowé bakal éntuk pepadang menèh. Mlakua sak durunge pepadang, sakdurunge peteng ndhedhet kowe. Sapa sing mlaku ing petengan ora ngerti arep menyang ngendi. 36 Pracayaa marang pepadhang salawasé pepadhang padha ana, supaya kowé padha dadi anaké pepadhang.” Bareng wis rampung anggoné ngandika, Yésus banjur lunga lan ndhelik saka ing wong-wong mau.

Kapercayan lan Kafir Ing antarane wong Yahudi

37 Senajan Gusti Yésus wis nindakaké mukjijat akèh banget ana ing ngarsané wong-wong mau, wong-wong mau tetep ora ngandel marang Panjenengané.38 Iki kelakon kanggo kayektenan pangandikane Nabi Yesaya mangkene:

“Gusti, sing wis pretyaya marang pesenku
lan marang sinten astanipun Pangéran sampun kacethakaken?”

39 Mulane padha ora bisa pracaya, amarga, kaya sing dipangandikani dening Yesaya ing papan liya:

40 “Dheweke wis nutup mripate
lan padha mantep atiné,
supaya padha ora bisa ndeleng kanthi mripat,
utawa ora ngerti karo atine,
utawa nolèh – lan Aku bakal nambani wong-wong mau.”

41 Jawa XNUMX: Yésaya ngandika mengkono mau merga dhèwèké weruh kamulyané Gusti Yésus lan ngomongké bab Dèkné.

42 Nanging ing wektu sing padha, malah akeh ing antarane para pemimpin padha pracaya marang Panjenengane. Nanging marga saka wong-wong Farisi, wong-wong mau padha ora ngakoni kanthi terang-terangan, awit wedi dibuwang saka papan pangibadah. 43 amarga padha tresna marang pangalembana manungsa ngluwihi pangalembana saka Gusti Allah.

44 Gusti Yésus terus mbengok: “Sapa sing pretyaya marang Aku, ora namung pretyaya marang Aku, nanging uga marang Panjenengané sing ngutus Aku. 45 Sing sapa mandeng marang Aku, iku weruh kang ngutus Aku. 46 Aku teka ing donya iki minangka pepadhang, supaya wong sing pretyaya marang Aku ora bakal manggon ing pepeteng.

47 “Yen ana wong sing ngrungokake pituturku, nanging ora netepi, aku ora ngadili wong kasebut. Amarga tekaku ora arep ngadili jagad, nanging kanggo nylametake jagad.48 Ana hakim kanggo wong sing nampik Aku lan ora nampani pituturku; tembung-tembung sing dakkandhakake iku bakal ngukum wong-wong mau ing dina wekasan. 49 Sabab Aku ora ngandika saka karepku dhéwé, nanging Sang Rama kang ngutus Aku, dhawuh marang Aku supaya nyritakaké samubarang kang Dakdhawuhaké.50 Aku ngerti nèk dhawuhé kuwi nuntun marang urip langgeng. Mulané, apa sing tak omongké kuwi apa sing diomongké karo Bapakku.” ( Yokanan 12:23-50 )

Ing ijol-ijolan dramatis iki, kalebu swara saka swarga, Nabi ngandika yen dheweke bakal ‘kaangkat’ lan iki bakal narik ‘kabeh wong’ – ora mung wong Yahudi – kanggo awake dhewe. Akeh wong Yahudi, senajan mung nyembah marang siji Gusti Allah, nanging ora ngerti apa sing diomongake dening nabi. Nabi Yesaya wis ngandika iku amarga atiné hard – ora gelem pasrah marang Allah – sing ing oyod, malah kaya wong liya pracaya meneng amarga wedi.

Nabi Isa al Masih kanthi kendel ngaku yen dheweke duwe ‘teka ing donya minangka pepadhang’ (ayat 46) kang wis ditulis dening para nabi sadurunge bakal madhangi kabeh bangsa. Ing dina nalika Panjenengané lumebet ing Yérusalèm, padhang wiwit madhangi bangsa-bangsa liya. Apa pepadhang iki bakal nyebar menyang kabeh bangsa? Apa sing dimaksud nabi karo ’dijunjung’?  Kita terus liwat iki minggu kepungkur kanggo mangerteni pitakonan kasebut.

Bagan ing ngisor iki ngliwati saben dina minggu iki. Ing dina Minggu, dina pisanan ing minggu, dheweke ngrampungake telung ramalan beda sing diwenehake dening telung nabi sadurunge. dhisik lumebu ing Yérusalèm nitih kuldi kaya kang diwedharaké déning Zakharia.  Kapindho, dhèwèké nindakké kuwi ing wektu sing diramalké Daniel. Katelu, pesen lan mukjijat-mukjijat wiwit narik minat wong-wong non-Yahudi – sing diramalake dening nabi Yesaya bakal sumunar minangka pepadhang kanggo bangsa-bangsa lan dadi luwih padhang kanggo wong-wong ing saindenging jagad.

Events of Passion Week - Day 1 - Sunday

Acara Minggu Passion – Dina 1 – Minggu

Download PDF of all the Signs from Al Kitab as a book

Leave a Reply

Your email address will not be published.