Skip to content
Home » Apa Kesimpulan Kutukan Musa (SAW) kedadeyan?

Apa Kesimpulan Kutukan Musa (SAW) kedadeyan?

Kita weruh ing sejarahe wong Israel bilih ing 70 Masehi padha diusir saka Tanah Prajanjian kanggo manggon minangka wong buangan lan manca ing kabeh bangsa ing donya. Kira-kira 2000 taun iki ing ngendi lan carane wong Israel manggon. Nalika padha manggon ing negara-negara sing beda-beda iki, dheweke terus-terusan ngalami buron gedhe. Iki utamané bener ing Eropah Kristen. Saka Spanyol, ing Eropah Kulon, menyang pogrom ing Rusia, wong Israel asring manggon ing negara precarious. Pangandikané Musa kang kaparingaké ing Kutuk iku kayektèn kaya kang katulisan

… Ing antarané bangsa-bangsa iku kowé ora bakal nemu katentreman, ora ana papan kanggo ngaso ing tlapakanmu. Ing kono Gusti bakal maringi pikiran sing kuwatir, mripat sing kesel karo rasa kangen, lan ati sing kentekan harapan. ( Pangandharing Toret 28:65 )

Garis wektu ing ngisor iki nuduhake periode 2000 taun iki sing nyusul sejarah bangsa Israel wiwit jaman Alkitab. Periode iki ditampilake ing garis abang dawa.

A Timeline Sajarah wong Yahudi saka Musa nganti Saiki

Sampeyan bisa ndeleng manawa wong Israel liwat sejarahe ngalami rong periode pengasingan nanging periode pengasingan kaping pindho luwih suwe tinimbang periode pengasingan sing pertama (sing mung saka 600 – 530 SM).

Wong-wong Yahudi tetep Identitas budaya

Sing nggumunake kanggoku yaiku sanajan wong Israel ora tau duwe papan pusat kanggo ngrusak oyod budaya, lan sanajan dheweke ora nate tuwuh akeh banget (asring amarga tiwas ing panganiaya), dheweke ora bakal ilang identitas budaya sajrone 2000 taun iki. Sing cukup luar biasa. Kene ing Taurat dhaftar bangsa sing manggon ing Tanah Prajanji ing wektu Tandha 1 Musa (AS).

Mulane Ingsun tumurun kanggo ngluwari wong-wong mau saka ing tangane wong Mesir lan ngirid wong-wong mau metu saka ing tanah kono menyang ing tanah kang becik lan jembar, tanah kang luber susu lan madu, yaiku panggonane wong Kanaan, wong Het, wong Amori lan wong Feris, wong Hewi lan wong Yebus. (Pangentasan 3:8)

Lan saka wektu menehi saka Berkah lan Kutuk:

Nalika Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, ngirid kowe lumebu ing tanah kang bakal kokleboni lan nundhungi akeh bangsa saka ngarepmu, yaiku bangsa Het, Girgasi, Amori, Kanaan, Feris, Hewi lan Yebus, pitung bangsa sing luwih gedhe lan luwih kuwat tinimbang kowe (Pangandharing Toret 7:1). )

Apa ana wong-wong iki sing isih ana, njaga identitas budaya lan linguistik? Ora, dheweke wis suwe. Kita mung ngerti babagan ‘Girgashites’ saka sejarah kuno iki. Nalika kekaisaran Babil, Persia, Yunani lan Romawi sing kuwat nelukake negara-negara kasebut, dheweke cepet ilang basa lan identitas nalika diserap menyang kekaisaran gedhe kasebut. Nalika aku manggon ing Kanada aku weruh imigran teka kene saka kabeh ndonya. Sawise 3rd generasi budaya lan basa saka negara imigrasi wis suwe. Aku imigrasi saka Swedia kanggo Kanada nalika aku isih enom banget. Anakku ora nganggo basa Swedia. Semono uga anak-anake sedulurku. Identitas Swedia leluhurku ilang ing panci leleh budaya Kanada. Lan iki bener kanggo meh kabeh imigran, apa asale saka China, Jepang, Korea, Iran, Amerika Selatan, Afrika utawa negara-negara Eropa – sajrone telung generasi bakal ilang.

Dadi nggumunake yen wong Israel, sing urip ing permusuhan kaya ngono, kepeksa ngungsi mrana-mrana sajrone pirang-pirang abad, populasi global ora nate ngluwihi 15 yuta, ora ilang identitas – agama, budaya lan basa – sanajan iki suwene 2000 taun.

Pembantaian modern saka wong Yahudi – Holocaust

Banjur buron lan pogrom marang wong Yahudi tekan puncaké. Hitler ing Perang Donya II, liwat Nazi Jerman nyoba kanggo mbesmi kabeh wong Yahudi sing manggon ing Eropah. Lan dheweke meh sukses nggawe sistem mekanis kanggo nyirnakake ing oven gas. Nanging dheweke dikalahke lan isih ana wong Yahudi sing isih urip.

Modern Re-lair Israel

Banjur ing taun 1948 wong-wong Yahudi, liwat Perserikatan Bangsa-Bangsa, wis lair maneh negara Israel modern. Sing nggumunake mung ing kasunyatan, kaya sing wis kasebut ing ndhuwur, isih ana wong-wong sing nganggep awake dhewe minangka ‘Yahudi’ sawise pirang-pirang taun iki. Nanging supaya tembung-tembung Musa sing ditulis 3500 taun kepungkur dadi kenyataan, kudu tetep dadi ‘sampeyan’ utawa wong sing bisa nampa janji kasebut. Mulané wong-wong mau tetep dadi umat senajan wis suwe dibuwang.

… banjur Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, bakal mulihake Panjenengan rejeki lan duwe karep ing sampeyan lan kumpul sampeyan manèh saka sakèhing bangsa kang kasebar sampeyan.malah yen sampeyan wis dibuwang menyang tanah sing paling adoh ing sangisoring langit, saka ing kono Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, bakal ngumpulake sampeyan lan nggawa sampeyan bali. ( Pangandharing Toret 30:3-4 )

Iki pancen tandha yen Allah netepi pangandikane.

Iku uga luar biasa ing negara iki didegaké ing untu oposisi. Umume bangsa ing wilayah kasebut perang nglawan Israel ing taun 1948 … ing taun 1956 … ing taun 1967 lan maneh ing taun 1973. Israel, sawijining negara cilik, asring nemoni perang karo limang negara ing wektu sing padha. Nanging ora mung urip, nanging wilayahe saya tambah. Ing perang taun 1967, wong-wong Yahudi ngrebut Yérusalèm, ibukutha sajarah sing didegaké déning Dawud (David).

Yagene Allah ngidini Israel lair maneh

Nganti saiki, kabeh perkembangan modern iki kontroversial banget. Meh ora ana kedadean modern liyane sing nggawe kontroversi kaya lair maneh Israel lan baline wong Israel – meh saben dina – saka bangsa-bangsa kasebut ing saindenging jagad, sing wis ana ing pengasingan nganti ewonan taun. Lan mbok menawa nalika maca iki sampeyan dhewe kebak nesu. Mesthine wong-wong Yahudi saiki ora religius – paling sekuler utawa ateis amarga kedadeyan pembantaian Hitler sing meh sukses. Lan iku ora sing padha kudu bener. Nanging kasunyatan sing luar biasa yaiku apa sing ditulis Musa ing pungkasan Kutukan wis kedadeyan lan isih ana ing ngarep kita. Kenging punapa? Apa tegese iki? Lan kepiye kedadeyan kasebut nalika isih nolak Masih? Iki pitakonan penting. Jawaban kanggo kabeh pitakonan iki bisa ditemokake ing Taurat lan Zabur. Mungkin sampeyan nesu karo apa sing dakcritakake, mbok menawa pait. Nanging mbok menawa kita bisa nahan paukuman pungkasan nganti kita ngerti sawetara sing ditulis dening para nabi babagan kedadeyan sing luar biasa iki. Wong-wong mau ditulis kanggo kepentingan kita – amarga iki kabeh bakal nuntun marang pangadilan – kanggo wong Yahudi lan wong liya. Saora-orane kita kudu ngerti apa sing ditulis dening para nabi iki supaya kita bisa nggawe keputusan saka kabeh tulisan. Kita terus karo Zabur kanggo takon kenapa wong-wong Yahudi nolak Masih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.